Pages

Ketupat Sotong


Resepi ini seakan menjadi menu rasmi dalam jamuan-jamuan yang melibatkan rakan-rakan Ex-STTJ, jika dihadiri oleh Sue.  Setelah merasa dan terpikat, telah minta resepi dari Sue, lantas mencubanya.  Resepi asal ada gula melaka.  Maklumlah, resepi orang Kelantan - kebanyakkannya manis-manis belaka.
 
Cuba ubahsuai resepi ini, tanpa gula melaka.  Cara berbeza dengan citarasa berbeza.  Tapi, keenakkannya tetap sama.  Terima kasih buat Sulaiza Sulaiman dari Bukit Katil, Melaka.
 
Sotong yang telah disumbat beras pulut

Tumiskan bawang putih, bawang kecil, bunga cengkih dan buah pelaga

Masukkan santan dan sotong

1/2 sudu kecil daun parsley

Siap untuk dihidang

Bahan-Bahan:

1 kg sotong saiz sederhana
1 cawan beras pulut
1 biji bawang besar (dimayang)
500 gm santan kelapa
1 biji bawang kecil (ditumbuk/kisar halus)
2 biji bawang putih (ditumbuk/kisar halus)
2 sudu minyak zaiton/minyak masak
2 biji buah pelaga

2 biji bunga cengkih
1/2 sudu kecil daun parsley
Garam secukup rasa
Secubit gula
Lidi pencungkil gigi



Cara Membuat:

1.  Rendam beras pulut selama 30 minit dan toskan. 
2.  Masukkan beras pulut memenuhi 1/3 badan sotong kemudian tutup dengan kepalanya dan dicucuk dengan lidi.  Ketepikan.
3.   Panaskan kuali dengan minyak dan tumis bawang kecil, bawang putih, bunga cengkih dan buah pelaga.
4.  Masukkan santan dan sotong.
5.  Kacau hingga masak dan masukkan daun parsley, bawang besar, garam dan sedikit gula.



Selamat Mencuba :)



Resepi asal oleh:  Sulaiza Sulaiman


No comments:

Post a Comment