Pages

Kacang Pool

Walaupun telah beberapa kali ke Johor Bharu sejak 3 tahun lepas, tak pernah pun (atau mungkin terlepas pandang); kawan-kawan bercerita tentang sejenis makanan, iaitu, Kacang Pool, yang dikatakan begitu popular di Johor dan Singapura.  Ramai yang lebih kerap bercerita tentang Murtabak dan Rojak Singapore.  Jadi, bila sesekali ke JB, cari Murtabak dan Rojak Singapore saja.

Ketika bersembang di dalam grup whatsapps ahad lepas, Yatie dan Nonn yang berkunjung ke JB, bercerita dan mengirimkan gambar Kacang Pool yang mereka makan pada malam sabtu lepas bersama Saido, dapatlah tahu serba sedikit tentang rupa Kacang Pool dan komen kawan-kawan tentang rasanya.

Kebetulan pula, seorang sahabat, Abdul Rahman Samadi; telah berbesar hati memberikan resepi tersebut melalui whatsapps.  Teruja untuk mencuba, maka pergilah ke pasaraya Giant di Taman Permata, UK; mencari kacang parang dalam tin keluaran Kimball dan bahan-bahan yang lain untuk melengkapkan resepi itu.

Biasalah, bila dapat resepi, bukan nak ikut 100%, ada saja pengubahsuaian yang dibuat mengikut selera sendiri pula.  Maaf ya, Man..... :)



Bahan-Bahan:

1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul Kimball
400gm daging - dikisar
12 biji bawang merah - dikisar
5 biji bawang putih - dikisar
1 sudu teh jintan manis - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sudu teh jintan - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sudu teh ketumbar - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 inci halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak atau planta untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuat:

1.  Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau
2.  Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
3.  Masukkan kacang pool yang telah ditoskan dan dilenyek sedikit
4.  Tambahkan air dan masak hingga kuah sedikit pekat
5.  Masukkan garam dan gula secukup rasa

Bahan Dimakan Bersama:

1 biji lada hijau - dihiris
1 biji lada merah - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris dadu
1 biji tomato - dihiris dadu
Telur mata kerbau
Limau kasturi
Roti - dibakar dengan sedikit planta


Resepi Asal daripada:  Abdul Rahman Samadi

Selamat Mencuba  :)


Sudi-sudikanlah komen di bawah ini dan kongsikan dengan kawan-kawan, ya ... Terima kasih  :)  :)


No comments:

Post a Comment