Pages

Telur Rebus Bersantan

Ketika minum pagi di restoran  sebuah hotel di Bandung minggu lalu, salah satu menu yang ada ialah sejenis masakan telur bersantan.  Lupa pula nak tulis nama menu itu.  Tengok dari cara buatnya, ia agak mudah dan rasanya sedap juga.
 
Ilham dari masakan itu, maka terciptalah resepi Telur Rebus Bersantan ini.
 

Bahan-Bahan:
 
3 biji telur ayam (direbus hingga masak.  Kemudian digoreng pula).
250 gram santan kelapa
1 biji bawang merah (dihiris halus)
1 biji bawang putih (dihiris halus)
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 biji cili api (dihiris halus)
1/2 sudu kecil daun parsley (dijual dalam peket dan telah dihiris halus)
1 sudu minyak masak (untuk menumis)
Garam secukup rasa
 
Cara Membuat:
 
1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, buah pelaga dan bunga cengkih.
2.  Masukkan santan dan kacau hingga masak.
3.  Masukkan daun parsley, bawang merah, cili api dan garam.
4.  Masukkan telur, kacau hingga sebati dan sedia dihidang.


Selamat Mencuba  :)
 
Sudi-sudikanlah komen di bawah ini dan kongsikan dengan kawan-kawan, ya ... Terima kasih  :)  :)
 

No comments:

Post a Comment