Pages

Masak Lemak Putih Jantung Pisang

Dah lama teringin nak masak jantung pisang.  Beberapa kali ke pasar, tertinjau-tinjau juga, tapi tak nampak pula.  Hari ini ke pasar lagi, dengan niat nak cari jantung pisang.  Akhirnya, terjumpalah si jantung hati pisang itu. 
 
Kemudian, terpandang pula terung kecil yang biasanya di sebut terung pipit atau terung rembang. Idea pun datang untuk masak lemak jantung pisang terung pipit bersama udang.
 
 

 

Bahan-Bahan:
 
1 biji jantung pisang
400 gm santan
1 cawan air
1 cawan terung pipit
200gm udang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7 biji cili api (boleh tambah ikut kepedasan masing-masing)
1 biji cili merah
garam secukup rasa
 
Cara Membuat:
 
1.  Jantung pisang dibelah dua dan direbus hingga masak. Campurkan sedikit garam agar ia tidak lebam.  Angkat, toskan dan hiris kecil-kecil.  Ketepikan.
2.  Kisarkan bawang putih, bawang besar dan cili api.  Masak bersama santan dan air.  Kacau hingga mendidih.
3.  Masukkan udang dan terung pipit. Kacau hingga terung lembut sedikit.
4.  Masukkan jantung pisang yang telah dihiris dan cili merah. Kacau hingga mendidih dan tambahkan garam.
 
 

Selamat Mencuba  :)


Sudi-sudikanlah komen di bawah ini dan kongsikan dengan kawan-kawan, ya ... Terima kasih  :)  :)
 
 

No comments:

Post a Comment