Pages

Masak Lemak Rebung Manis dan Perut

Pertama kali masak rebung manis dari Perlis.  Kebetulan ke Kangar mengendalikan seminar keusahawanan.  Bersembang-sembang dengan Dekna, lalu apabila hendak pulang ke Kuala Lumpur pada keesokkan harinya, Dekna hadiahkan rebung.  Bertanya lebih kurang tentang cara masak, lalu mencuba.
 

 
Bahan-Bahan:

500gm rebung manis (celur dan hiris nipis-nipis)
500gm perut lembu (celur hingga lembut)
1 cawan santan pekat
4 ulas bawang kecil (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji cili api (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1 cawan air
Sedikit ikan bilis
Garam secukup rasa


Cara Membuat:

1.  Masukkan semua bahan yang dikisar bersama rebung, perut dan santan.
2.  Setelah menggelegak, masukkan air dan ikan bilis.
3.  Setelah empuk rebung dan perut, masukkan garam.
4.  Setelah masak, tutup api dan sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba :)


Terima kasih kepada Dekna yang hadiahkan rebung manis.


No comments:

Post a Comment